Bernadett

Az én nevem, Póra Bernadett. 18 éve egy hideg,januári napon születtem és tagja lettem Hidegség kis faluközösségének.

A testvérem egy évvel később bővítette családunkat érkezésével, így már 4-en lettünk kis, boldog családunkban: édesanya, édesapa, én és a húgom. A szüleink nagy szeretettel és törődéssel nevelgettek és iskoláztattak. Mind kettőnket beírattak a Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus líceumba, ahol ősszel kezdem a 12-ik osztályt. 

Míg kicsi voltam nagyon-nagyon sok időt töltöttem a nagyszüleimnél. Nagymamám nagyon ért a hímzéshez, horgoláshoz. Gyönyörű csipkéket tud horgolni és csodálatos abroszokat hímezni. Egyszer nekem is megmutatta, hogyan kell hímezni, így én is hímeztem pár abroszkát. Nagyon szeretek kézműveskedni, ám a hímzés  tetszik a legjobban. Nagymamám szerint megvan hozzá a tehetségem is. Nagyon örülnék ha lehetőségem nyílna arra, hogy ösztöndíjat kaphassak. Így bővíthetem a tudásomat, ööszegyűjthetném a gyimesi motívumokat, hímzési technikákat, megtanulhatok csángós bundára, vagy csángós ingre hímezni, nem veszne el ez a csodálatos tudás az öregekkel. 

Ha megtanultam a hímzés minden fortélyát talán ezzel is tudnék foglalkozni, viseletkészítőként tevékenykedni, majd később én is tovább adhatnám az utókornak a hagyományinkat. 

Ha érdemesnek találnak rá, fotótudományommal, szorgalmammal, kézügyességemmel, lelkesedésemmel lehetek a hidegségi közösség szolgálatában. 

Szívélyesen megköszönöm a lehetőséget!

Tisztelettel: Póra Bernadett


Beszámoló