Mónika

Az én nevem Barszán Mónika, 18 éves leszek augusztusban. Gyimesközéplokon, Barackospatakán élek édesanyámmal Máriával és két testvéremmel Ágnessel és Mártonnal. Édesapánk 2013-ban hunyt el, azóta édesanyánk nevel minket egyedül. Édesanyánknak nem volt könnyű felnevelnie minket, minden teher rá hárult. Most, hogy már mind nagyobbak vagyunk sokat tudunk neki segíteni. Gazdálkodunk, így a nyár a széna begyűjtéséről, kaszálásról, takarásról szól. Segítek mindenben, amiben csak tudok édesanyámnak. Mostmár a főzésben és a ház körüli munkálatokban is segítséget tudok nyújtani, amikor csak kell.

Az ősztől a 11. osztályt fogom kezdeni a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban Teológia osztályban. A 8. osztály végén, azért választottam a Teológia osztályt, mert a humán tantárgyak állnak hozzám a legközelebb. A 10. osztályt pedig 9,22-es médiával fejeztem be, így 4. tanuló lettem. A 11. osztályban még jobban szeretnék teljesíteni és haladni előre, szeretnék folyamatosan készülni az érettségire is. Ingázni fogok, mely nem kis összeg, de így bár délutánonként itthon tudok lenni és segíteni édesanyámnak a mindennapi teendőkben.

A jövőmre nézve a tanulmányaimat szeretném folytatni, majd szeretnék sikeresen leérettségizni. Még nem tudom, hogy utána mihhez fogok kezdeni. Mivel nagyon szeretem a gyerekeket gondolkodtam, hogy ilyen téren fogok továbbhaladni, de ezt majd még idővel eldöntöm. Biztos vagyok benne, hogy gyerekekkel szeretnék majd foglalkozni és elhelyezkedni itthon a szülőfalumban. Bízom abban, hogy a jövőben ki fog alakulni, hogy hol fogok majd továbbtanulni, mert mindenképp szeretnék. 

Az ösztöndíjból megvásárolnám az iskolába való fontos tanszereket, könyveket és fizetném az ingázást is. Ez hatalmas segítség volna nemcsak nekem, hanem édesanyámnak is, mivel általában ő adja a pénzt a buszra, melynek ára sokat növekedett az üzemanyag drágulása miatt. Amikor csak úgy volt, próbáltam spórolni, hogy ne minden héten édesanyámnak kelljen pénzt adnia. Így bár egy gonddal kevesebb volna anyukámnak és nekem is. Ősztől, a testvérem is ingázni fog, azonban ez nem lesz könnyű, hiszen az még egy újabb kiadást fog jelenteni a családunk számára.

Tudom azt, hogy édesanya szívesen fizeti a költségeimet, de tisztában vagyok azzal is, hogy nem egyszerű 3 gyermeknek minden héten pénzt adni, amikor az egyetlen jövedelmi bevételt a mezőgazdasági munkálatok elvégzése jelenti. Szeretném, ha tudnám, hogy van pénzem, amiből tudom fizetni a költségeket, így megkönnyíteni édesanyám életét.

Nagyon bízom abban, hogy alkalmasnak találnak az ösztöndíjra, mert ezáltal szeretném megvalósítani az elképzeléseimet, ebből fizetni a költségeimet, s majd szeretnék félretenni a továbbtanulás költségeire is, amelyet a sikeres érettségit követően szeretnék elérni.

Előre is nagyon szépen köszönöm, ha segítenek, hogy a céljaimat elérhessem, s hogy életünket a költségek tekintetében megkönnyíthessem.

Tisztelettel: Mónika


Beszámoló