Márton

Tisztelt Támogatók!

Én Barszán Márton vagyok, 16 éves leszek novemberben, és Gyimesközéplokon, Barackospatakán élek édesanyámmal és két nagyobb lánytestvéremmel, Ágnessel és Mónikával, idén fejeztem be a 8. osztályt, szülőfalumban. Tanulmányaimat a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban szeretném folytatni, mezőgazdasági szakosztályban. Azért szeretnék itt tanulni, mert szeretném megtanulni azokat a dolgokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy tudjak segíteni a gazdaságban, hiszen mezőgazdasággal foglalkozunk, állatokat tartunk, nyáron begyűjtjük a szénát az állatoknak télire, kaszálunk, takarunk, az alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket pedig itthon termesztjük. Mivel édesapánk nem él, kisebb korunkban édesanyánk végezte a ház körüli nehéz feladatokat. Most, hogy nagyobbak lettünk, többet tudunk neki segíteni, a lányok a főzésben, a takarásban, míg én erőmhöz mérten már kicsi koromtól elvégzem a mezei, ház körüli munkákat, és megtanultam kaszálógéppel kaszálni is. Ez nagy segítség a  mindennapi munkálatokban. Ezen kívűl nemrég vásároltam egy csikót, amely reményeim szerint meg fogja könnyíteni a mezei munkákat, gondolok itt a pityóka ültetésre és a széna betakarításra. Már kiskorom óta szerettem volna egy lovat, mert szeretem az állatokat, velük foglalkozni és így segíteni édesanyámnak.

Terveim szerint itthon szeretnék maradni, szülőföldemen, ezért választottam egy a lakhelyünkhöz közel eső iskolát. A későbbiekben nem szeretnék külföldre menni, mert úgy gondolom, hogy őseink életmódját követve, a hagyományokat megtartva és tisztességes munkát végezve itthon is meg lehet élni. Itthon mindig is azt tanultam és azt láttam, hogy értékelni kell, azt amit saját magunk elő tudunk állítani, amit itthon tudunk elérni, ezért én is ezt szeretném megtartani.

Szeptemberben fogom kezdeni a 9. osztályt, mezőgazdasági szakon fogok tanulni és a jövőmet ezen a pályán képzelem el. Mindenképp szeretnék fejlődni, tudásomat kamatoztatni ezen a téren, hogy ezáltal segítséget tudjak nyújtani édesanyámnak a mezőgazdaságban. Jövőmet a mezőgazdaságban képzelem el, de ezen kívűl nagyon érdekel az építészet is, így lehet, hogy majd azt is szeretném megtanulni. Az elkövetkezendőkben sok költségem lesz, mivel nem leszek bentlakó, így az utazást busszal kell megoldanom, amely elég jelentős anyagi költségeket fog jelenteni a családunk számára. Emellett a könyveket, tanfelszereléseket is meg kell majd vásárolnom. 

Remélem, hogy alkalmasnak találnak az ösztöndíjra, ami nagy segítséget jelentene a tanulásban, a képességeim fejlesztésében, a céljaim elérésében, amely legfőképpen az, hogy  szülőföldemen tanulhassak, hogy itt élhessek, itt dolgozhassak, hogy tudásommal és talpraesettségemmel megkönnyítsem édesanyám életét a mezőgazdasági munkálatokba való besegítés által.

A pályázatban szeretném saját magam és mások által végzett munkáimon keresztül összegyűjteni és bemutatni az évben adódó mezőgazdasági munkákat, és amik itt a gyimesekben a hagyományos életvitel részei. 

Köszönöm szépen előre is!

Tisztelettel: Márton


Beszámoló